user_mobilelogo

 


ПАРТНЬОР НА ПЕТИЯ ГОДИШЕН КОНГРЕС

Новини

За шеста поредна година Европейската СПА асоциация отличи най-добрите иновации в сектора Медикъл/СПА и СПА туризъм.

На 24 май 2018 г. Домбург (Холандия) бе място за среща на над 130 професионалисти от 20 държави в сферата на Медикъл/СПА и СПА туризма.

Отличени бяха най-добрите в сферата на иновациите.

Наградите за иновации на ЕСПА се присъждат за най-добрите практики и ноу-хау. За Наградите на ЕСПА могат да кандидатстват дестинации, комплекси или инициативи, които представляват „иновация“ в истинския смисъл на думата – разработване на нов, по-ефективен и творчески подход към всеки аспект на Медикъл/СПА и СПА курортите и минералните извори.

 

България е отличена в две категории:

 

Иновативен СПА комплекс на годината – AQUAHOUSE THERMAL & BEACH – к.к. Св. Св. Константин и Елена и

Иновативно СПА проучване и обучение - специална награда на журито за Мастер програмата „Рехабилитация, таласотерапия, уелнес и СПА“ на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.

 

Експерти от България и над 10 европейски страни взеха участие в Третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се проведе в Гранд Хотел Варна в курорта Св. Св. Константин и Елена. Гости на събитието бяха и представители на Европейската СПА асоциация (ESPA). Президентът й Тиери Дюбоа посочи в словото си при откриването на форума: "Нашата цел е Европейската комисия да идентифицира балнеологията като важен отрасъл, заслужаващ подкрепа. Това означава ефикасно лобиране и ходатайстване пред тези органи. Моята лична програма е осъществяването на разгласа за медицинските ползи от СПА лечението. Следва да съдействаме на международно ниво един с друг”, отбеляза още Тиери Дюбоа. Форумът премина под мотото „Превенция в българските СПА курорти. Тенденция в Европа 2020. СПА и култура от римски времена”, като сред дискутираните теми бяха развитието на съвременните СПА дестинации, световни тенденции в налагането на балнео и СПА туризма, европейската директива за трансгранично движение на пациенти в частта за рехабилитация, потенциал на българските общини в развитието на минералните ресурси.На международния форум гости бяха също мениджъри, собственици на СПА комплекси, кметове на общини, туристически организации, университети и членове на съюза от цялата страна.

Броени дни преди откриването на Третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА), организаторите с любезното домакинство на община Варна и кк „Св. Св. Константин и Елена”, отбелязват големия интерес към форума, който ще събере много български участници и експерти от над 10 европейски страни. С престижния форум в най-стария български морски курорт „Св. Св. Константин и Елена” (27-28.09.206 г.), БСБСПА продължава поредицата от събития и инициативи, с които тази година отбелязва 10-годишнината от създаването си.

С интерес в програмата на конгреса се откроява панела „Необходимост от кадри в сферата на медикъл СПА и СПА туризма –  системи за обучение и квалификация“ с модератор проф. Дора Костадинова, заместник-ректор на Медицинския университет във Варна. Очаква се участие в него да вземе г-жа Ирена Георгиева заместник-министър на туризма и председател на междуведомствената комисия за кадрите в туризма. Въпросите за съществуващите проблеми с обучението на кадри в сектора, за квалификацията на специалистите в балнео и СПА обектите; за предлаганото обучение в страната на кадри за балнео и спа туризма (съгласно изискванията на Наредба № 2/2016 г.); за активизиране на връзките между университетите и туристическия бизнес, са част от темите, които ще дискутират участниците в конгреса.

Над 260 обекта развиват СПА туризъм в България, сред които: 13 болници за следоперативно лечение и рехабилитация, 19 петзвездни СПА хотела и 4 тризвездни, сподели вече по повод участието на техни представители в конгреса, Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Тези, но и много други обекти, срещат проблеми със задължителни изисквания за професионална и езикова квалификация на персонала, на които трябва да отговарят съответните центрове, за да получат сертификат за „Балнеолечебен (медикъл СПА) център", „СПА център", „Уелнес център" или „Таласотерапевтичен център", съгласно Наредба № 2/29.01.2016 г. за условията и реда за сертифициране на „Балнеолечебен (Медикъл Спа) център“, „Спа център“, „Уелнес център“ и „Таласотерапевтичен център“ – издадена от Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването.

Участниците в конгреса ще дискутират изискванията към професионалната и езиковата квалификация на персонала, необходимата квалификация и стаж и ще търсят заедно решение за осигуряването на подготвени по европейските критерии специалисти, без които е невъзможна промяна в обслужването, както и предлагането на качествени услуги в специализираните центрове.

Членовете на  БУБСПА, както и колегите им от цялата страна, заедно с кметове на общини, ще поставят за обсъждане на конгреса не само необходимостта от централна държавна политика, за да стане факт посланието „България – център на здравето“, но и промените, които зависят от морските курорти за удължаване на сезона чрез по-активно използване на богатите им балнео и СПА ресурси.

Соня Георгиева, Директор на дирекция „Туризъм“ – Община Варна: Община Варна водена от своята мисия да развива висококачествен туристически продукт в региона, разпознавайки обществените и бизнес потребности, работи усърдно в създаването на условия за целогодишно развитие на балнео и спа туризма. Огромният потенциал от природни  ресурси, неоценимото богатство на минералните извори, модерните СПА центрове, в комбинация от добри цени на услугите и наличието на високоспециализирани професионалисти, прави Варна и курортите й изключително конкурентни в целогодишното  привличане на туристи от цял свят.

Във Варна са налице всички фактори, за да се привличат  туристи и гости на града –  съвременни концепции за здраве, уелнес и естетика; конкретни модерни специализирани техники; програми за подобряване на здравето; професионално подготвени възстановителни и освежителни програми, включващи пълен набор от грижи и процедури. Варна е отлична дестинация за ефективно лечение, отдих и възстановяване, ето защо считаме, че провеждането на Третия годишен конгрес на Българската асоциация за спа и балнео туризъм на територията на община Варна, в най-стария български морски курорт „Св. Св. Константин и Елена“ е от особено значение за постигане на дълготраен ефект в развитието на оздравителните и уелнес пазари, не само в нашия регион, но и в България въобще.

Стефан Шарлопов, Председател на УС на Българският съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА): Предстоящият Трети конгрес на  БСБСПА вече предизвиква с предстоящите си дискусии и участници туристическия бизнес, защото темата на конгреса не е само тема на нашия съюз. Това е политика, която всички ние заедно - държавата, общините, бизнеса и неправителствения сектор, трябва да подкрепяме, за да направим по-разпознаваема България на европейската СПА карта. Вече трета година на нашите конгреси пристигат водещи европейски имена на експерти и мениджъри, които не само представят добри практики, професионален опит и тенденции. Те подкрепят с присъствието си, но и с оценката си страната ни, заради изключителните й възможности в балнео и СПА туризма. Не е ли време и ние да си повярваме, че притежаваме природа, минерални ресурси, опит, съвременна база и кадри, които не използваме, за бъдем център на здравето в Европа и да се наложим като балнео и СПА дестинация?

Надявам се в края на м. септември всички да обменим информация с колегите ни от Франция, Германия, Италия, Чехия, Португалия, Литва, Естония и др., както и с отличните ни български експерти, защото това е смисъла на нашия конгрес. Да дискутираме заедно възможностите, но и проблемите пред СПА индустрията, за чието решение вече 10 години работи БСБСПА. Използвам случая да благодаря за гостоприемството на община Варна и на най-стария български морски курорт „Св. св. Константин и Елена” за общата ни кауза, на нашите медийни партньори, както и на всички членове на съюза на подкрепата на предстоящия Трети конгрес, където ще се поздравим за 10-годишнината на БСБСПА. 

Д-р Татяна Ангелова, Ръководител на Медицинската комисия в БСБСПА, член на Медицинска комисия на ESPA: Защо тази година избрахме морето и то Варненския регион? Курортът Св. Св. Константин и Елена е най-старият курорт на нашето Черноморие. На международните изложения и в страната се презентира преимуществено като морска дестинация. Никой не коментира минералните води, както и калолечебните находища в близост до Варна. За това избрахме Варна и кк „Св. Св. Константин и Елена“. За да покажем, че разполага с голям балнеолечебен ресурс и може да бъде рекламиран с цялата си палитра от естествени природни дадености - лечебни минерални води, пелоиди и естествено и морелечение. Като се проследи морската ивица на северното ни Черноморие се установява, че там има най-много лечебни лиманни калонаходища с пелоиди с много добри качества. Това са Шабленското езеро, Тузлата - Балчишко и Варненското. На конгреса ще запознаем гостите ни именно с възможностите за балнео-пелоидо и морелечение на североизточния регион.

Съвместно със заместник-ректорът на Варненския медицински университет проф. Д. Костадинова  и доц. С. Алексиева от НБУ ще дискутираме проблемите за обучението на кадри. С активното съдействие на председателя на съюза г-н Стефан Шарлопов, ще търсим връзката между университетите и бизнеса за намиране на работни места за младите хора. Ще има специална среща на ръководството на съюза с Варненския медицински университет, представителите на ESPA, проф. Сигфусдотир от Колумбийския университет и др. Ще бъдат обсъждани предложения за проекти, които да бъдат представени от страна на ESPA в Европейската комисия в областта на иновации и научни проучвания. Ще дискутираме проекта „По пътя на Римляните“ и възможностите за представянето ни като успешна СПА дестинация, добре известна още от древността.

15.09.2016 г.

На 14 септември 2016 г. в Брюксел се състоя среща на Президента на ЕСПА – г-н Тиери Дюбоа с г-жа Кристина Борош – политически ръководител на сектор Туризъм, нововъведения и творчески индустрии към Европейската Комисия. Европейската СПА асоциация бе представена и от първия й вицепрезидент г-н Йонсън (Исландия), вицепрезидентите г-жа Сийка Кацарова (България) и г-жа Лаура Натали (Италия), председателят на Изпълнителната комисия и маркетинг-мениджър г-н Жоао Барбоса (Португалия) и генералният секретар г-жа Ева Кивел.

По време на срещата бяха обсъдени политиката и проектите в областта на СПА и медикъл СПА туризма, както и културно-историческия туризъм в комбинация със СПА туризма при брандинга на Европа като туристическа дестинация за периода 2017-2022 г.

България може да стане център на здравето в Европа, ще докажат експертите, които ще участват в предстоящия Трети конгрес на  БСБСПА (27-28.09.2016 г.), който ще се проведе в най-стария ни морски курорт „Св. Св. Константин и Елена” с любезното домакинство на Община Варна с партньорството на Министерство на туризма. Това обаче е възможно не само с централна държавна политика и с обединение на туристическия бранш, но и с промяна на нагласата, че страната може да печели само от морски туризъм.

Изборът на място за провеждане на престижното събитие с участието на Европейската СПА асоциация (ESPA) доказва, че именно морските курорти могат развиват и използват още по-активно балнео и СПА ресурсите като кк „Албена“, кк „Св. св. Константин и Елена”, Поморие и др. за удължаване на туристическия сезон. С прекрасните си балнеолечебни бази, съвременни балнео, СПА и уелнес центрове към хотелските комплекси и хотели, страната трябва да използва минералните си води, лечебните калонаходища и умерения си климат, които могат да привличат туристи през четирите сезона. България е втората страна след Исландия по богатство на минерални извори и оценяването на този ресурс е предпоставка страната да се превърне в център на здравето в Европа.

БСБСПА отбелязва 10-годишнината от създаването си с различни събития през 2016 г., като кулминацията им на Третия конгрес ще обедини чуждестранните и българските участници в темите на форума:  „България – целогодишна САП и Медикъл СПА дестинация. Култура и СПА от римски времена“;  „Минералните води – златото на България“; „Европейската СПА Асоциация 2016-2020: европейски програми/SPA & Research“; „Превенция, здраве и по-добър начин на живот, минерални СПА“; „Трансгранично здравно обслужване – къде сме ние?“. С интерес се очакват дискусиите в отделните панели на конгреса: „Развитие на СПА дестинациите: морски СПА дестинации, СПА дестинации с минерални извори. Добри практики в Европа и България“; „Медикъл СПА и СПА продукти за курорти на морския бряг. Възможности за удължаване чрез програми за профилактика и възстановяване на базата на минерални ресурси, таласотерапия и климатолечение“; „Необходимост от кадри в сферата на медикъл СПА и СПА туризма – системи за обучение и квалификация“.

В групата на чуждестранните експерти от Франция, Германия, Италия, Чехия, Португалия, Литва, Естония и др., които ще участват в конгреса заедно с Тиери Дюбоа, президент на ЕСПА (ESPA)  и президент на френската СПА асоциация, в кк „Св. св. Константин и Елена“ ще пристигне световноизвестният експерт в областта на превенция срещу зависимости (дрога и алкохол) на млади хора - проф. д-р Инга Дора Сигфусдотир (Department of Health and Behavior Studies, Teachers College, Columbia University, New York ). Проф. Сигфусдотир е един от ключовите експерти, които работят по проекти на Европейската комисия в областта на здравето на младите хора.

БСБСПА е първата организация у нас, която учреди и връчва Годишни награди за иновации в областта на СПА туризма. Но и всяка година връчва и награди за най-ефективни журналистически публикации. В 10-годишнината на своето основаване – на Третия си конгрес съюзът ще връчи 10 награди на представители на национални и регионални медии, които вече 10 години подкрепят каузата на съюза и отразяват активно проблемите на балнео и СПА туризма. Инициативата на УС на БСБСПА се подкрепя от много членове на съюза, които ще предоставят специални награди за журналистите - сред тях са Ваканционен клуб „Ривиера“;  хотел Uva Nestum Wine & SPA, хотел Стримон гардън & СПА;  Хотел & СПА Азалия – Св. св. „Константин и Елена“; СПА хотел Девин, СПА хотел Хисар, хотел „Орловец“ – кк „Пампорово“, Лидера Трейдинг, Акватек, Тракийски хотелиери – Панагюрище.

Сийка Кацарова, Вицепрезидент на Европейската СПА асоциация и Заместник-председател на БСБСПА: Предстоящият конгрес на БСБСПА с участието на президента на Европейската спа асоциация (ESPA) и кметове на водещи европейски СПА дестинации, генериращи милиони евра приходи от СПА туризъм, е знаков за развитието на българския туризъм,  в частност за СПА и медикъл СПА туризъм. С гостоприемството си град Варна и кк „Св. Св. Константин и Елена“ имат важната роля да докажат мястото на България на картата на европейския туризъм като дестинация за висококачествен туризъм. Страната ни не е само сезонна морска дестинация, а дестинация, развиваща целогодишен туризъм, предлагаща качествен  СПА продукт (СПА, МЕДИКЪЛ СПА, ТАЛАСО, УЕЛНЕС), на базата на традиции от римско време, с богати природни фактори – минерални води, море, климат и разбира се, история и култура. Предстоящият Трети конгрес носи посланието, че 10 години БСБСПА означава 10 години упорита екипна работа –   държавни институции, местна власт, бизнес - за позиционирането на страната ни сред разпознаваемите европейски СПА дестинации, предлагащи висококачествен продукт на изключително конкурентни цени. В края на септември, всички ние в българския туризъм, заедно със съдействието на  европейските си партньори трябва да изработим план за развитие за следващите 10 години – когато България целогодишно ще посреща туристи, търсещи здраве и вечна младост.

Елена Косева, Изпълнителен директор на „Св. Св. Константин и Елена холдинг“ АД, член на УС на БСБСПА: Какво по-подходящо място в България за обсъждане на актуални теми, проблеми, тенденции и световен опит в развитието и популяризирането на СПА, уелнес и балнео индустрията от кк „Св. Св. Константин и Елена“, откъдето започва началото на над 100-годишната история на курортното дело в България, откъдето тръгва развитието на страната ни като международна дестинация за балнеология, морелечение, СПА и Wellness туризъм. Какво по-подходящо място за дискутиране на теми, свързани със здраве и красота чрез лечебната сила на водата от курорт, който по уникален начин съчетава лечебни минерални извори с чисто и лазурно море. Какво по-подходящо място за конгреса на БСБСПА от Варна и от курорта „Св. Св. Константин и Елена“, които могат да бъдат представени пред международните ни партньори не само като дестинации за море, ваканция и СПА, но и като локации, в които възможностите за културен и исторически туризъм са многобройни.

Провеждането на Третия годишен конгрес на БСБСПА, в рамките на който ще бъдат представени последните новости, изследвания, добри практики и изисквания на клиентите в областта на медикъл СПА и СПА туризма, ще бъде среща с водещи чуждестранни експерти в областта на СПА туризма и развитието на минералните ресурси. Това е възможност за Община Варна и представителите на бранша в региона да почерпят опит и идеи, свързани с възможностите за налагането на региона като целогодишна туристическа дестинация с уникален балнео и СПА продукт. Ще бъдат обсъдени възможности пред инвеститорите в балнео и СПА индустрията. Това е важна и значима стъпка в посока пълноценното усвояване и използване на огромния потенциал, с който разполага региона и в резултат на което допринася за налагане марката България на европейската СПА карта, като център на здравето в Европа.

Румен Драганов, Директор на Института за анализи и оценки в туризма: Значението на предстоящия Трети конгрес на БСБСПА в кк „Св. Св. Константин и Елена“ за развитието на българския балнео и СПА туризъм е важно с присъствието на водещи чуждестранни и български експерти в събитието. Отговорният СПА туризъм изисква ангажиране на туристическата дестинация, ползваща се от разнообразието на природните ресурси, да използва пълноценно традиционните продукти в традиционна среда, но не за сметка на околната среда или на местното население. Специализирането в отговорния туризъм за предоставяне на балнео, СПА и уелнес продукти и преосмислянето на значението на съхраняването на естествените ресурси в контекста на опазване на екосистемите и предоставяните от тях услуги, е ключово за нашето съвремие.

Медийни партньори на Третия конгрес на БСБСПА са БТА, в. „Стандарт“ и медийна група Черно море.

Baner BUBSPA

В рамките на 33-та Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ и СПА ЕКСПО 2016 г., Българският съюз по балнеология и спа туризъм (БСБСПА) ще участва, както с дискусия, така и с щанд на съюза в изложението, отбелязвайки началото на събитията си по случай 10-годишнина от основаването си. Щандът на БУБСПА можете да посетите в зала 2, сектор С, номер 29.
Темата на предстоящата дискусия „10 години БУБСПА: Обединени зад каузата „България - конкурентна дестинация, развиваща целогодишен медикъл спа и спа§уелнес туризъм” ще представи успешните европейски проекти, по които работи съюза, както и необходимостта от законови изисквания, които трябва да стимулират и контролират развитието на нашия бизнес. Мисията на съюза: превръщането на страната ни в център на здравето в Европа, обединява СПА сектора в България, както и целите и задачите на организацията в 10-годишната й история.
Участие в дискусията ще вземат експерти от Министерството на туризма, представители на най-големите браншови организации в туризма, експерти от практиката на СПА сектора в България, членовете на УС на БСБСПА, журналисти и др. Дискусията ще се проведе на 11 февруари 2016 г. (четвъртък) от 13.15 до 14.15 ч. в зала „Вихрен” на Интер Експо Център – София.

Нова стипендиантска програма ще подпомага висшето образование на студенти – отличници, които са избрали професията на медицински специалисти, работещи в сферата на алтернативните форми за подобряване на човешкото здраве. Програмата „Здраве чрез СПА“ е за професионални бакалаври, бакалаври и магистри, чието обучение е обвързано с морелечението (таласотерапия), СПА и Wellness терапиите, балнеологията, рехабилитацията, физиотерапията, кинезитерапията, ерготерапията, лечебните и спортните масажи и медицинската козметика. В рамките на академичната 2015/2016 ще се изберат общо 4–ма стипендии – двама, които ще бъдат подпомогнати през зимния семестър и двама – през летния семестър. Размерът на всяка стипендия е 1 500 лв. Изискването към кандидат-стипендиантите е да имат минимално постигнат успех отличен 5.50 от летния семестър на учебната 2014/2015 година. Кампанията за прием на документи ще се проведе от 18 септември до 20 октомври. Желаещите стипендия е необходимо да изпратят мотивационно писмо и служебна бележка, удостоверяваща редовното обучение на студента по някоя от следните специалности по ОКС „Професионален бакалавър“, ОКС „Бакалавър“ и ОКС „Магистър“: „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“, „Кинезитерапия“, „Рехабилитатор“, „Масажист“, „Медицински козметик“, „Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА". В удостоверението е необходимо да бъде посочен и успеха от летния семестър на 2014/2015 година. Могат да кандидатстват студенти, обучаващи се във висшите учебни заведения по медицина и медицинските колежи в страната, регистрирани съгласно закона за висшето образование в България. С предимство ще се ползват кандидати, израснали под институционална грижа, сираци и полусираци, студенти от социално слаби семейства, студенти със степен на инвалидност или др. увреждания.
Първите двама стипендианти по програмата ще станат известни в края на октомври.

Информация за програмата може да се намери в сайтовете на Фондацията - http://foundation.bg/event/bg/89 и Св. Св. Константин и Елена холдинг АД - http://stconstantine.bg/news/read/77/stipiendiantska-proghrama-zdravie-chriez-spa

Проектът "По пътя на римляните", в който Български съюз по балнеология и спа туризъм е партньор с още осем европейски организации работещи в областта на медикъл-спа бизнеса, вече има активна интернет страница: http://roman-thermal-spas.eu/. От нея можете да получите информация за обединените спа и здравни курорти в Европа, които споделят културно наследство от Римско време.  Една от целите на сайта е да представи целия потенциал на това наследство и да провокира  засилен интерес от страна на гости от Европа и Света. В сайта могат да бъдат намерени и актуални туристически оферти.

И тази година БСБСПА ще вземе участие в 32-то издание на Международното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо 2015”. Терапевти от водещи Медикъл СПА и СПА хотели в България ще правят демонстрации на най-актуалните в момента терапии на щанда на съюза. Там ще бъдат представени и продукти за СПА индустрията, а водещи туроператори ще консултират желаещите да организират своята СПА почивка у нас.

В съпътстващата програма на изложението Български съюз по балнеология и спа туризъм ще вземе участие с дискусия на 12.02.2015 г. от 14.30 ч. на която ще присъстват експерти, гости и членове на съюза от страната. По време на дискусията ще бъдат обсъдени теми, свързани с иновациите в медикъл СПА и СПА бизнеса и мястото на България на Европейската СПА карта.

Експерти от съюза ще представят участието си съвместно с десет европейски държави в проекта „По пътя на римляните”, финансиран от Европейската комисия.

На дискусията по време на изложението н София ще бъде представена и програмата на Втория годишен конгрес на БСБСПА за медикъл СПА и СПА туризъм с международно участие. Тази година той ще се проведе в периода 27 – 28 май 2015 г. в гр, Сандански. Участие в конгреса вече са потвърдили кметовете на Карлови Вари - Чехия и Баден-Баден - Германия.

DSC 0399 sНа 13.02.2014г. по време на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА експо” се проведе кръгла маса на тема „Балнео и спа туризмът- Стратегическият потенциал на България” организирана от Министерство на икономиката и енергетиката и Български съюз по балнеология и спа туризъм.

По време на срещата бе обсъдена подготовката на проектонаредбата за сертифициране на специализираните центрове за такива услуги - балнеолечебен/медикъл, СПА, уелнес, таласотерапевтичен, както и за изискванията към персонала и управителите им. Представен бе и новият рекламен филм SPA & Wellness, подготвен по поръчка на МИЕ.

Г-жа Сийка Кацарова, заместник-председател на Български съюз по балнеология и спа туризъм обяви провеждането на предстоящия Първи годишен конгрес на Български съюз по балнеология и спа туризъм с международно участие през месец Юни в гр. Хисаря. По време на конгреса ще бъдат връчени за първи път и Наградите за иновации в спа сектора, като победителите в тях получават правото да кандидатстват за Европейските награди за иновации, давани от Европейската спа асоциация.

Отличени в годишните награди за иновации на Български Съюз по балнеология и СПА туризъм 2015г.

hissariyalogo1 Logo saint george small
  baner-5